GENEL HÜKÜMLER
Madde 1- Bu sözleşme 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile bu Kanuna göre hazırlanan yönetmelikler ve konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığınca alınan kararlara uygun olarak çırak adayının kendisi, velisi veya vasisi ile işyeri sahibi veya yasal temsilcileri arasında imzalanır. Sözleşmeye yazılı bilgilerin doğruluğundan sözleşmeyi tanzim eden ve imzaları bulunan kişiler sorumludurlar. Düzenlenen bu sözleşme merkez müdürlüğünün onayladığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Madde 2- Dört adet düzenlenen çıraklık sözleşmesi merkez müdürlüğünce onaylandıktan sonra birer adedi ilgili taraflarda (veli / vasi-işveren/vekili, işverenin kayıtlı olduğu oda veya meslek kuruluşu-çırağın teorik eğitim göreceği merkez müdürlüğü) bulunur. Sözleşmelerin her öğretim yılı başında ilgili merkez müdürlüğüne onaylatılması gerekir. Sözleşme, fesih halinde 6 (Altı) işgünü içerisinde ilgili merkez müdürlüğüne teslim edilir.
Madde 3- Deneme dönemi ..... aydır. Bu süre sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarihte başlar. Deneme döneminin sona erdiği tarihten itibaren en geç 10 gün içinde, taraflardan birinin sözleşmeyi deneme dönemi içinde feshettiğini ilgili merkez müdürlüğüne bildirmemesi halinde sözleşme kesinleşir.
İZİN VE ÜCRET
Madde 4- Çırak öğrenciye teorik eğitim için ilgili merkez müdürlüğünün hazırlayacağı programa göre haftada bir gün, teorik eğitimin yoğunlaştırılmış yapılması durumunda eğitim süresi kadar ücretli izin verilir. Ayrıca İlgili merkez müdürlüğünde düzenlenen tören, sosyal ve sportif çalışmalarda görevlendirilen çırak öğrencilere görevli oldukları günler için ücretli izin verilir. Teorik eğitimin işyerinde yapılması halinde çıraklar teorik eğitimin yapıldığı gün ücretli izinli sayılır.
Madde 5- Çırağa her yıl teorik eğitim yapıldığı zamanlar dışında bir ay ücretli izin verilir. Ayrıca mazereti kabul edilen çırak öğrencilere merkez müdürlüğünün görüşü alınarak bir ay ücretsiz izin verilir. Doğal afetler, Olağanüstü durumlar, anne, baba veya kardeşinin ölümü nedeniyle eğitime devam edemeyenler bu sürelerde özürlü izinli sayılırlar.
Madde 6- Bu sözleşmenin 13 üncü ve 14 üncü maddeleri hükümlerine göre sözleşmenin feshi halinde 15 inci maddede belirtilen esaslar çerçevesinde çırak öğrenciye haftada bir gün ücretli izin verilir. Çırak isterse bu iznini toplu olarak kullanabilir.
Madde 7- Çırak öğrenciye sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yaşına uygun asgari ücretin % 30'undan az olmamak üzere ücret ödenir. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 25 inci maddesine göre ödenecek ücretler her türlü vergiden muaftır.
TARAFLARIN GÖREV VE SORUMLULUKLARI
Madde 8- İşyeri sahibi veya vekilinin çırağa karşı görev ve sorumlulukları
a- Çırağın millî, ahlâkî, insanî ve manevî değerlerinin geliştirilmesine yardımcı olmak
b-Çırağı mesleği ile ilgili işlerde çalıştırmak, mesleği ile ilgili pratik eğitim programın eksiksiz uygulayarak kalfalık sınavlarına hazırlamak ve eğitim sonunda açılacak ilk kalfalık sınavına girmesi ve pratik sınav için gerekli ortamı ve malzemeyi sağlamak.
c-Çırağın pratik eğitiminden sorumlu usta öğretici görevlendirmek.
d-Çırağın aylık devam-devamsızlık durumunu, takip eden ayın 10' una kadar ilgili Mesleki Eğitim Merkezî Müdürlüğüne bildirmek.
Madde 9- Çırağın işyeri sahibi veya temsilcisine karşı olan görev ve sorumlulukları.
a-Mesleğini pratik eğitim programına göre olanca dikkat ve çaba ile öğrenmeye ve kalfa olmaya çalışmak.
b-İşyerindeki pratik ve eğitim merkezindeki teorik eğitime düzenli olarak devam etmek ve deneme sınavları ile teorik eğitimin sonundaki ilk kalfalık sınavına girmek.
c-İşyerine ait makine, araç ve gereci korumak, işyerine ait ticari, mesleki sır ve özellikleri başkalarına aktarmamak.
d- Merkez ve işyerinde disiplin hükümlerine uymak. Siyasi ve sendikal etkinliklere katılmamak.
SÖZLEŞMENİN FESHİ
Deneme Döneminde Fesih
Madde 10-Sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarihinden itibaren deneme dönemi içinde taraflar bu sözleşmeyi bildirimsiz olarak feshedebilirler. Ancak, feshin 10 gün içinde merkez müdürlüğüne yazılı olarak bildirmesi zorunludur.
Karşılıklı Anlaşarak Fesih
Madde 11-Taraflar karşılıklı anlaşmak suretiyle bu sözleşmeyi feshedebilirler. Ancak, müşterek kararın fesih tarihinden itibaren 3 (Üç) iş günü içinde ilgili merkez müdürlüğüne yazılı olarak bildirmesi zorunludur. Süre Bitiminde Fesih
Madde 12-Bu sözleşme çırağın teorik ve pratik eğitim süresinin tamamlanmasından sonra gireceği ilk kalfalık sınavı sonunda meslekî pratik uygulama sınavında başarılı olması halinde fesih olur. Ancak, ilk sınav hakkında başarılı olmayanların sözleşmeleri bir sonraki sınav dönemi sonuna kadar uzatılmış sayılır. Bu sınav döneminde başarılı olup olmadıklarına bakılmaksızın sözleşme fesih edilir.
Tek Taraflı Önceden Bildirmek Suretiyle Fesih
Madde 13- Çırağın velisi, vasisi veya reşit ise kendisi aşağıda belirtilen durumlarda bu sözleşmeyi önceden bildirmek şartıyla bozabilir.
a-Çırağın zorunlu sebepler nedeniyle ikametgahının veya işyerinin gidiş gelişini engelleyecek veya zorlaştıracak şekilde uzak bir yere taşınması, ulaşımın çırak öğrenciye ağır bir yük getirmesi.
b-Çırağın uzun süre mesleği ile ilgili olmayan işlerde çalıştırılması veya işyerindeki makine araç ve gerecin mesleğini öğrenmesini engelleyecek şekilde azalması.
Madde 14- İşveren veya vekili aşağıdaki belirtilen durumlarda bu sözleşmeyi önceden bildirmek şartıyla bozabilir.
a- Çırağın bir öğretim döneminde yönetmelikte belirtilen sürenin yarısı kadar teorik eğitime mazeretsiz olarak devamsızlık yapması.
b-Çırak öğrencinin bir yılda aralıklı olarak 5 (beş) aralıksız olarak 3 (üç) gün mazeretsiz olarak işine gitmemesi.
c-Çırağın kendi hatası sebebiyle işyerine verdiği zararın 3 aylık ücretinin tutarından fazla olması.
Madde 15- 13. ve 14. madde hükmüne göre kullanılacak fesih hakkının olayın meydana gelmesinden itibaren en geç 1 ay içinde kullanılması gerekir. Bu madde hükümleri gereği yapılacak feshin karşı taraf ile Merkez Müdürlüğüne 3 gün içerisinde bildirilmesi zorunludur.
Buna göre, merkez müdürlüğüne bildirimin yapılmasından itibaren; işyerinde 6 aydan az çalışmış çıraklar için 2 hafta, 6 aydan 1,5 yıla kadar çalışanlar için 4 hafta, 1,5 yıldan 3 yıla kadar çalışmış olanlar için 6 hafta, 3 yıldan fazla çalışmış olanlar için 8 hafta sonra sözleşme fesih edilmiş olur.
Bildirim şartlarına uymayan taraf yukarıda yazılı sürelere ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.
Bildirimsiz Fesih
Madde 16-Çırağın velisi/vasisi veya reşit ise kendisi aşağıda belirtilen durumlarda bu sözleşmeyi bildirimsiz fesih edebilirler.
a-Çırağın hastalık ve diğer sebeplerle sanatını öğrenmesini engelleyici bir halin meydana gelmesi.
b-Çırağın, yaptığı işin onun sağlığı veya ahlaki gelişimi açısından sakıncalı olduğunun sonradan anlaşılması.
c-Çırağın usta öğreticisinin işten ayrılması veya iki aydan fazla süren hastalığı nedeniyle işyerinden uzak kalması veya yüz kızartıcı bir suçtan hüküm giymesi nedeniyle pratik eğitim sorumluluğunun başka bir usta öğreticiye verilmemesi.
d-İşveren veya vekilinin çırağa karşı görev ve sorumluluklarını yerine getirmemesi veya ona kötü davranması.
e-İşyeri sahibi gerçek kişi ise ölümü, tüzel kişi ise dağılması, iflası veya herhangi bir sebeple işyerinin iki aydan fazla süre ile faaliyetini tatil etmesi.
Madde 17- İşveren veya vekili aşağıda belirtilen durumlarda bu sözleşmeyi bildirimsiz fesih edebilir.
a-Çırağın, işyeri sahibi, temsilcisi, usta öğreticisi veya bunların aile üyelerinden birinin şeref ve haysiyetine dokunacak sözler sarf etmesi veya davranışlarda bulunması.
b-Çırağın bir yılda aralıklı 10 veya aralıksız 5 gün mazeretsiz olarak iş yerine gelmemesi.
c-Çırağın aralıksız iki ay veya daha fazla devamsızlığına sebep olan yahut işyerinde çalışanların sağlığı bakımından tehlike arz eden bir hastalığa yakalanması.
d-Çırağın işverene karşı sorumluluğunu yerine getirmemesi.
e-Çırağın işveren veya vekillerinin veya ustaların koyduğu iş düzenini bozucu hareketlerde ısrar etmesi
Madde 18- 16. ve 17. madde hükümlerine göre alınacak fesih kararı sebepleri ile birlikte karşı tarafa ve merkez müdürlüğüne üç gün içinde bildirilir.
Merkez Müdürlüğünce Fesih
Madde 19- Aşağıda belirtilen durumlarda merkez müdürü bu sözleşmeyi fesheder durumu taraflara yazılı olarak bildirilir.
a-Çırağın teorik eğitime olan devamsızlığının bir dönemde yönetmelikle belirlenen üst sınırı geçmesi
b-Çırağın bir yılda işyerine aralıklı 15 aralıksız 5 iş günü mazeretsiz olarak devam etmediğinin anlaşılması
c-Çırağın sözleşmede belirtilen işyerinden farklı bir işyerinde çalıştığının tespit edilmesi
d-Çırağın çalıştığı işyerinde usta öğreticisinin bulunmaması veya işyerinde mesleğin öğrenilmesi için gerekli makine, araç ve gereçlerin yetersiz olması.
e- Çırağın işlediği disiplin suçu sebebiyle aldığı ceza sonucu, ilgili merkez müdürlüğüne devam ettirilmesine imkan kalmaması.
II- ADAY ÇIRAK, ÇIRAK VE İŞLETMELERDE MESLEKÎ EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLER
A- TABİ OLDUKLARI SİGORTA KOLLARI
6111 sayılı Kanun'un 24. maddesi ile 5510 sayılı Kanun'un 5. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi değiştirilmiştir. Buna göre; 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında yine iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası hükümleri uygulanmaya devam edilecek. Adı geçenler yine 5510 sayılı Kanun'un
4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılacaklardır.
Yapılan yeni düzenleme ise şu; aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim gören öğrencilerden "bakmakla yükümlü olunan kişi" durumunda olmayanlar hakkında ayrıca genel sağlık sigortası hükümleri uygulanacaktır.
B- PRİME ESAS KAZANÇLARI
6111 sayılı Kanun'un 37. maddesi ile 5510 sayılı Kanun'un 80. maddesi birinci fıkrasına (k) bendi eklenerek, aday çırak, çırak ve meslekî eğitim gören öğrencilerin prime esas kazançlarının ilgili kanunlarında öngörüldüğü şekilde belirleneceği hüküm altına alınmıştır.
Yine 6111 sayılı Kanun'un 64. maddesi ile yapılan ekleme ile 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun 25. maddesi birinci fıkrası da değiştirilmiştir.
3308 sayılı Kanun'un 25. maddesi birinci fıkrasına göre; "aday çırak, çırak ve işletmelerde meslek eğitimi gören öğrencilere ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar; aday çırak veya çırağın velisi veya vasisi veya kişi reşit ise kendisi; öğrenciler için okul müdürlüğü ile işyeri sahibi arasında Bakanlıkça belirlenen esaslara göre düzenlenecek sözleşme ile tespit edilir. Ancak, işletmelerde meslek eğitimi gören örgün eğitim öğrencilerine, asgari ücretin net tutarının yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 30'undan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 15'inden, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde 30'undan aşağı ücret ödenemez."
6111 sayılı Kanun'un 39. maddesiyle 5510 sayılı Kanun'un 82. maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklik, yukarıda yapılan değişiklikle ile paralellik arz etmektedir. Buna göre; "5510 sayılı Kanun gereğince alınacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabına esas tutulan günlük kazancın alt sınırı, sigortalıların yaşlarına uygun asgarî ücretin otuzda biri, üst sınırı ise 16 yaşından büyük sigortalıların günlük kazanç alt sınırının 6,5 katı" olacaktır.
Şu halde, 2011/Nisan ayı için SPEKT'nın günlük alt sınırı, 16 yaşından küçük aday çırak ve çırağa yaşına uygun günlük asgari ücret olan 22,65 TL olacaktır.
OKULUMUZUN ÖĞRETİM ŞEKLİ
Okulumuza kayıt olacak öğrencilerin öncelikle 3308 sayılı kanun kapsamında bulunan meslek dallarından birinde çalışıyor olması gerekmekte ve çalıştığı işyerinin vergi dairesine ve bir mesleki teşekküle (Ticaret Odası, Sanayi Odası, Esnaf Odaları vb.) kayıtlı olmalıdır.Ayrıca işyeri sahibinin veya işyerindeki ustasının Usta Öğretici Belgesi olmalıdır.
Bu şartları yerine getirerek kayıt yaptıran öğrenciler meslek dallarının süresine göre Meslek Dallarına göre: 2 - 3 yıl haftada bir gün okula gelirler. Lise mezunlarında bu süre yarıya iner. Okulumuzda eğitim sabah 07:45 'de başlar ve akşam 16:20´ye kadar devam eder.
Haftanın bir günü(CUMARTESİ) okula gelen öğrenciler okulda teorik eğitim alırlar. Diğer günlerde ise işyerlerine devam ederek pratik eğitim görürler.
Öğrencilerin devamsızlık limiti dört gündür. Herhangi bir dersten dört gün devamsızlık limitini aşan öğrencinin devamsızlıktan kaydı silinir(dönemden ve dönemin tüm derslerinden başarısız sayılır). Aynı şekilde öğrencilerin işyerlerine devam etme zorunluluğu da vardır. İşyeri devamsızlığında da kayıt silinir. Devamsızlıktan kaydı silinen öğrenciler 19 yaşından gün almamışlar kayıt dönemlerinde tekrar kayıt yaptırarak dönem tekrarı yaparak eğitimlerine devam edebilirler.
Öğrenciler öğrenim süreleri boyunca devlet tarafından iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanarak ilgili sağlık kuruluşlarında ücretsiz tedavi olabilirler.
Meslek dallarının süresine göre öğrenimini tamamlayan öğrencilerimiz mezun olduktan sonraki ilk sınav döneminde kalfalık sınavlarına katılmak zorundadır. Sınava katılmayan öğrencilerin kayıtları silinir. Sınavlarda başarılı olan öğrenciler Kalfalık Belgesi alarak Kalfa unvanı ile çalışmalarına devam ederler.
Öğrenci Kıyafetimiz; Erkek öğrenciler için Lacivert ceket, gri pantolon, açık mavi gömlek, okulun arma ve kravatı.Kız Öğrenciler için Lacivert ceket, Beyaz gömlek, siyah-gri pantolon, okulun arma ve kıravatı.
1. ÖĞRENCİ KAYIT
Merkezimize kaydolmak isteyen çırakların öncelikle ilköğretimokulu (8 yıllık) mezunu olması, (1996-1997 öğretim yılı sonuna kadar 5 yıllık ilkokulu bitirenler de kaydolabilir). 19 yaşından gün almamış olması, ve kapsamda bulunan meslek dallarından birinde çalışıyor olması gerekmektedir.Ayrıca; çalıştığı işyeri vergiye kayıtlı ve bir mesleki teşekküle bağlı olmalıdır. Bu şartlara uygun çıraklar yaz dönemi (Temmuz - Ağustos - Eylül) ve kış dönemi kayıt zamanlarında merkezimize kaydolabilirler.(19 yaşından gün almış olanların da Kalfalık belgesi alabilmeleri içinde kurslar açılmaktadır.)
Kayıt için okulumuzdan alınacak çıraklık sözleşmesini( 4 adet) öğrenci doldurur. Çırağın kendisi, velisi, işyeri sahibi imzaladıktan sonra işyerinin bağlı olduğu mesleki teşekküle (esnaf odası vb.) onaylatılması gerekmektedir.Bu sözleşme kayıtta istenilen diğer evraklar ile birlikte ilgili müdür yardımcısına getirilerek kayıt yapılmaktadır.(Daha sonra sözleşmeleri okul müdürü onayladıktan sonra okul tarafından biri öğrenciye, biri öğrencinin çalıştığı işyerine ve biri de işyerinin bağlı bulunduğu mesleki teşekküle verilecektir. Bir sözleşmede okulda öğrencinin dosyasında kalacaktır.)
Öğrenciler teorik ders görmek üzere öğrenim süresince haftanın bir günü okula gelecek diğer günler işyerlerinde pratik öğrenim göreceklerdir.Öğrenim tam gündür.
Kayıt yaptıran çırak öğrenciler öğrenim süresince iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalı olmaktadır (bkz. 6111 sayılı kanun) ve primleri devletimiz tarafından ödenmektedir.
ÖNEMLİ : ÇIRAKLIK EĞİTİMİ İSTEĞE BAĞLI DEĞİL ZORUNLU BİR EĞİTİMDİR.BÜTÜN İŞYERLERİ YANINDA ÇALIŞAN ÇIRAKLARI SİGORTALARINI KENDİLERİ ÖDESELER DAHİ MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNE GÖNDERMEK ZORUNDADIR.
Kayıt Tarihleri:Yaz dönemi(Temmuz-Ağustos-Eylül)
Kayıtta İstenilen Evraklar :
1-Tamamı doldurulmuş dört adet çıraklık sözleşmesi (okuldan alınacak)
2-Okul diplomasının aslı ve fotokopisi (aslı görüldükten sonra iade edilir)
3-Mesleğini yapmasına sakıncası bulunmadığına dair sağlık raporu
4-10 adet öğrenciye uygun vesikalık fotoğraf ( fotokopi olmayacak )
5-2 adet nüfus cüzdanının aslı ve önlü arkalı fotokopisi
6-3 adet sigortalı işe giriş bildirgesi
7- İkametgah ilmuhaberi(Nüfus Müd.)
8- Varsa sigorta kartının önlü arkalı fotokopisi
9- Ustasının Usta Öğretici Belgesi fotokopisi
İŞYERİNE SAĞLADIĞI KOLAYLIKLAR
1-Öğrencinin sosyal güvencesi S.S.K. Primleri Devlet tarafından ödenir, (İşletmeler S.S.K primlerini kendileri dahi ödeseler yine öğrenci yaşındaki kişileri eğitim merkezlerine göndermek zorundadırlar. Bu kanuni bir zorunluluktur.)
2-Damga vergisi ödenmez
3-Gelir vergisi ödenmez,
4-Vergi iadesi ödenmez,
5-Zorunlu tasarruf ödenmez,
6-Kıdem tazminatı ödenmez,
7-Verilen ücret gider gösterilebilir,
8-Öğrenciler işçi sayısına dahil edilmez
ÖĞRENCİYE SAĞLADIĞI KOLAYLIKLAR
1-Sigortadan yararlanır.
2-Güncel ,Mesleki ve teknik bilgi kazanır.
3-Öğrencilik haklarından yararlanır, (İndirimli Seyahat Kartı, Askerlik Tecili vb.).
4-Yetki ehliyeti devlet adına tescil edilmiş olur.
Not:Bu sayfadaki bilgiler bilgilendirme amaçlı genel bilgilerdir. Daha ayrıntılı bilgi ve başvurular için okulumuza müraacat ediniz.
Adres:
Ceceli Mahallesi, 15007 Sokak No48 Türkoğlu/KAHRAMANMARAŞ
Telefon
03446181363